2

28η Οκτωβρίου… ημέρα γιορτινή, χωρίς δουλειά. Τώρα θα μου πεις ακόμα και αν δουλεύαμε θα πήγαινα με 38-39 πυρετό; Δεν νομίζω Τάκη!
Σπίτι αραχτός λοιπόν, αφόρητη βαρεμάρα, μέχρι που να, σαν μάνα εξ ουρανού έρχεται ο Φίλιππας να μου θυμίσει τα παιδικά μου χρόνια, μέσα από ένα άρθρο του Vice Greece.
Το άρθρο είχε τίτλο «Η Κηφισιά με τα Σαλόνια και τα Αλώνια»…
Μνήμες ζωντάνεψαν με τους φίλους τους παιδικούς, τις βόλτες, τις αλητείες, τα τραβήγματα και τόσα άλλα.
Άρχισα με δίψα να διαβάζω, αλλά με την δίψα έμεινα μέχρι τέλους. Πραγματικά όσο αρνητική και αν ήταν η μέχρι τώρα εικόνα μου από το Ελληνικό παράρτημα, του καθόλα εξαιρετικού διαδικτυακού χώρου, σήμερα έσπασε ρεκόρ, τερμάτισε τα κοντέρ, το τιλτάρισε το μηχάνημα πως να σας το πω.
Ρε παιδιά είναι ποτέ δυνατόν να δημοσιεύετε τέτοιες παπαριές; Αλήθεια, διερωτώμαι αν το άρθρο το διάβασε και δεύτερος άνθρωπος  πριν το ανεβάσετε. Τι διάολο, έχετε δώσει σε όλους έναν κωδικό και ανεβάζουν ότι θέλουν χωρίς καν επιμέλεια κειμένου;
Δεν συζητάμε για τις σαύρες που γράφει, αυτά θα τα πούμε παρακάτω, αλλά να μην έχει συντακτικά και ορθογραφικά λάθη ρε φίλε… ήμαρτον.
Για να δούμε όμως τι γράφει το παλικάρι μας…

«Η Κηφισιά με τα Σαλόνια και τα Αλώνια
Η Κηφισιά, θεωρείται ότι είναι μια περιοχή μόνο για πλουσιόπαιδα, μια περιοχή μόνο για ψώνια, μια περιοχή μόνο για άτομα της υψηλής κοινωνίας. Παρά ταύτα ο κόσμος στην Κηφισιά διασκεδάζει όπως όλος ο υπόλοιπος σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Αθήνας. Εντάξει, ναι, θα δεις τα ακριβά αυτοκίνητα, θα δεις πιο καινούργια και ακριβά σπίτια και όλα τα λοιπά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος της Κηφισιάς είναι ένας άλλος κόσμος ή ότι ο υπόλοιπος είναι υποδεέστερος αυτού.»

Λοιπόν… Μπορεί οι άνθρωποι που ζουν στην Κηφισιά να είναι ψωνάρες, εισοδηματίες και high class, αλλά δεν τρέχει ζάχαρη μωρέ, την αγαπούν την μπλέμπα, το γουστάρουν το Περιστέρι, θα κλάψουν με τους νταλκάδες της Κοκκινιάς. Μην νιώθετε άσχημα εσείς της γης οι κολασμένοι, οι μη Κηφισιώτες, υπάρχει μια θέση και για σας… κάπου… το παν είναι ότι διασκεδάζουν και αυτοί, οι Κηφισιώτες, σαν τον απλό λαό… δεν πίνουν από τα χρυσά τους κύπελλα, τουλάχιστον εκτός σπιτιού, ούτε δέρνουν δημοσίως τις δούλες που αγόρασαν στα σκλαβοπάζαρα τις Ασίας για να τους υπηρετούν… όχι είναι ταπεινοί, τρώνε βρώμικα, πίνουν μπύρες και ίσως κάποτε σου επιτρέψουν να αφουγκραστείς και εσύ, πτωχέ, το χλιμίντρισμα από το υπερπολυτελή αυτοκίνητα τους, για λίγο όμως ε! Τώρα βέβαια για να πατήσουμε και πάλι πίσω στη γη ας προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αν όχι ο μισός, το ένα τρίτο των Κηφισιωτών διαμένει στις εργατικές κατοικίες ή σε γειτονιές όχι τόσο ευκατάστατες. Έχει πολλά χαμόσπιτα στην Κηφισιά φίλε και τα βλέπεις χωρίς πολύ ψάξιμο.

«Hint 1: Ανάμεσα στους πολλούς διάσημους της Κηφισιάς ανήκουν και οι Πηνελόπη Δέλτα, Μελάς (Παύλος, όχι Ζαφείρης), Χαρίλαος Τρικούπης, Άγγελος Σικελιανός, Γεώργιος Δροσίνης, Γιάννης Μόραλης, Κυβέλη, Κωνσταντίνος Τσάτσος.»

Εδώ με έπιασες ρε μπαγάσα… καλό το λογοπαίγνιο.

«Είναι μία αρκετά αυτόνομη περιοχή σε πολλούς τομείς.»

Τόσο αυτόνομη που λέμε να της φτιάξουμε και μια σημαία και να την σαλπάρουμε.

«Η πρόσβαση σε αυτή είναι εύκολη καθότι έχει στάση ηλεκτρικού αλλά και πολλά λεωφορεία (δύο εκ των οποίων είναι 24ωρης λειτουργίας, πιο συγκεκριμένα το Χ14 και το 500).»

Nope, λειτουργούν ουσιαστικά μόνο τη νύχτα. Το Χ14 κάνει και ημερησία δρομολόγια αλλά μόνο Σάββατο και Κυριακή. Έτσι τουλάχιστον λέει ο ΟΑΣΑ στη σελίδα του…  

«Απέναντι από τις ράγες υπάρχει το μικρό άλσος το οποίο επισκέπτεται αρκετός κόσμος όλες τις ώρες τις ημέρας (και της νύχτας) και εκεί είναι που γίνεται η μεγάλη Ανθοκομική έκθεση στις αρχές κάθε άνοιξης.»

Όσα χρόνια το θυμάμαι εγώ κλείδωνε τη νύχτα αλλά είπα ας το ψάξω και λίγο μην τον κράξω τζάμπα… και ιδού, όπως πολύ εύκολα βρίσκει κανείς στο ιντερνέτ, μεγάλος ρουφιάνος, http://www.attiko-prasino.gr/Default.aspx?tabid=154&language=el-GR έχει ωράριο… μόνο ημερήσιο. Ει εσύ… ψιτ, ναι εσύ που ψάχνεις να χαμουρευτείς και σε κλείδωσαν έξω… μην απελπίζεσαι, πάρε τον ηλεκτρικό όσο προλαβαίνεις και κατέβα Άγιο Νικόλαο, παραπλεύρως του σταθμού υπάρχει παρκάκι να κάνεις δουλειά σου.

«Αρκετά κοντά βρίσκεται και το άλσος Συγγρού το οποίο- ιδίως τα καλοκαίρια- γεμίζει από κόσμο, καθότι πολύ μεγάλο σε έκταση. Το λες και τόπο συνάντησης ζευγαριών που ψάχνουν καταφύγιο στην εξοχή.»

Πανάθεμα σε, θα νομίσουν όσοι σε διαβάσουν, ότι δεν κάνουμε άλλη δουλειά από το να πηδιόμαστε εμείς οι προύχοντες…

«Εκεί θα πετύχεις και τα Ανάβρυτα, το πειραματικό Λύκειο της Κηφισιάς.»

Αν έχει καλό καιρό, γιατί με κακοκαιρία δεν τα αφήνει η μάνα τους να βγουν!

«Οι περιοχές που προτιμούν την Κηφισιά από το κέντρο λόγω του ότι οι αποστάσεις είναι και μικρές είναι τα Μελίσσια, το Μαρούσι, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Μεταμόρφωση, η Λυκόβρυση, η Εκάλη, ο Διόνυσος, η Δροσιά, ο Άγιος Στέφανος κ.λπ. Α, παιδιά, μην το ξεχάσω, η Κηφισιά και πολύ πράσινο έχει και ποδηλατόδρομο και πολλούς πεζόδρομοι παρακαλώ!»

Πολλούς πεζόδρομοι… όχι αστεία.

«Hint 2: Έναντι του σταθμού υπάρχει ελληνάδικο – αφτεράδικο με το όνομα Κουζουλό.
Ανεβαίνοντας φτάνουμε στην Κηφισίας όπου βρίσκεται το τέρμα των λεωφορείων. Εκεί, στον τροχονόμο (ή αλλιώς και Πλάτανο). Και κάπου απέναντι είναι και η κεντρική Πλατεία όπου θα βρεις τα πρώτα σημάδια καταστημάτων όπως τράπεζες, μέρη για φαγητό και άλλα πολλά. Οι νέοι αράζουν στο σημείο όπου παλιά ήταν τα McDonald’s (και σήμερα είναι η HSBC). Στον πεζόδρομο της Κασαβέτη μπορείς να γευτείς κρέπες, σουβλάκια, παγωτό και frozen yogurt. Κυριολεκτικά στον πεζόδρομο. Επάνω στο πλακόστρωτό του.» 

Ναι γιατί στους άλλους πεζόδρομους δεν σου επιτρέπουν να πατάς το πλακόστρωτο, παραγγέλνεις και το τρως στην άσφαλτο, ενώ εδώ… είδατε οι Κηφισιώτες… επάνω στο πλακόστρωτο!!!

«Εκεί θα δεις πολλούς μαθητές από εκείνα τα μέρη, τα Βόρεια.»

Θα τους καταλάβεις από τα άσπρο δέρμα, τα κόκκινα μάγουλα και την φρεσκοδαρμένη γούνα φώκιας… έτσι στον βορρά!!!

«Δεν ξεχνώ το Starbucks. Θα μου πεις τι παραπάνω μπορεί να έχει ένα Starbucks από όλα τα υπόλοιπα; Πήγαινε μια βόλτα και θα δεις! Μιας και θα είσαι κατά κει τράβα και μια βόλτα από το Ralph Lauren να πάρεις μάτι τους εντυπωσιακούς- από αρχιτεκτονικής άποψης- νεοκλασικούς πύργους στους οποίους στεγάζεται το κατάστημα.»

Ούτε ο Νταλάρας ξεχνά την Κύπρο αλλά θα ζήσεις τι θα κάνεις… τώρα ο λόγος που δεν τα ξεχνάς είναι γιατί, βάση όσων διαβάζω, παίζει να είναι τα μόνα που τους έδωσες σημασία πάνω από 34 δευτερόλεπτα… ίσως φταίνε αυτοί οι πύργοι… οι εντυπωσιακοί… κουλτουριάρικο μου αγόρι.

«Hint 3: Εκεί όπου στεγάζεται η Μέντα σήμερα, εκεί είναι που έχει περάσει και κάποιο μέρος της ζωής του ο Σικελιανός. Εκτός από τα μεγάλα σαλόνια της Κηφισιάς υπάρχουν και τα Αλώνια. Τα Αλώνια είναι γειτονιά της Κηφισιάς με τα πιο παλιά σπίτια της περιοχής (όχι όσο οι εργατικές της κατοικίες, βέβαια).»

Κάτσε ρε κολλητέ γιατί θα μας τρελάνεις εσύ. Οι εργατικές κτίστηκαν οι μεν πρώτες τη δεκαετία του 60’ και οι δεύτερης γενιάς τη δεκαετία του 70’. Τώρα ή τα σπίτια στα Αλώνια δεν είναι τόσο παλιά ή εσύ δεν ξέρεις τι λες. Βέβαια ένα πρόβλημα με τις χρονολογίες, τις ώρες και τις ημέρες το έχεις.

«Το καλύτερο κρασί στην Κηφισιά θα το βρεις στο εστιατόριο του Σαλματάνη στα Αλώνια (για να μην πω και για το φαγητό του). Στην Αγίου Τρύφωνος υπάρχει και λαϊκή αγορά. Και κάθε Δευτέρα λαϊκή αγορά μεγάλης έκτασης με βιολογικά προϊόντα! Στην Αγίου Τρύφωνος υπάρχει και το νεκροταφείο.
Hint 4: Κι όμως, η Κηφισιά έχει ΚΑΙ βρώμικο. Στην καντίνα του κυρ Σπύρου, λίγο πιο πάνω από τα Αλώνια.
Όλοι οι νεολαίοι της Κηφισιάς προτιμούν να κάνουν προς εκείνα τα μέρη τις εξόδους τους.»

Που καλέ στα βρώμικα αχουυυυυυ;

«Αυτό διότι η Κηφισιά- όπως και πολλές άλλες περιοχές- είναι αυτόνομη σε καταστήματα, καφέ, μπαρ, fast food, εστιατόρια…»

Ρουφιάνα αυτονομία όλο μπροστά μου βγαίνεις.

«Στον πεζόδρομο της οδού Δροσίνη οι Κηφισιώτες- και μη- μπορούν να απολαύσουν καφεδιά ή ποτάρα στο Όνειρο, το Μουστάκι ή και το Bronco (το οποίο είναι rock φάση).»

Δεν λες όμως, εδώ πατάμε πλακόστρωτο ή στο χέρι και πούλο.

«Κάπου εκεί βρίσκεται και ένας εκ των κινηματογράφων της Κηφισιάς.»

 Καλά κάνεις και δε λες περισσότερα, να ψαχτούν και λίγο!

«Α, πρόσφατα άνοιξε και το Falafeladiko! Έχει πεντανόστιμο φαλάφελ με πολλές διαφορετικές σάλτσες, άλλες γευστικές πανδαισίες κσι αρκετό έως πάρα πολύ κόσμο.»

 Άντε βγάλε νόημα…

«Το Hope που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από όλα τα παραπάνω μαζεύει επίσης τρελό κόσμο.
Hint 5: Στην Κηφισιά υπάρχουν δύο θερινοί κινηματογράφοι, η Μπομπονιέρα και η Χλόη.
Στην οδό Λεβίδου, παράλληλα της Δροσίνη, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς της Κηφισιάς. Από καταστήματα με κοσμήματα, με πολύ γνωστές φίρμες ρούχων και παγωτατζίδικα(!) μέχρι και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Στην οδό Κολοκοτρώνη θα δεις πολλές καφετέριες και restaubars. Είναι κάθετη της Λεβίδου. Στην προέκτασή της υπάρχουν και κάποια εμπορικά. Αυτό που θα δεις εκεί και πουθενά αλλού είναι τα παϊτόνια (κανονικές άμαξες με κανονικά άλογα) με τα οποία μπορείς να κάνεις μια μικρή βόλτα στην Κηφισιά.»

Τι δεν σου κάθονται καλά τα παγωτατζίδικα εν μέσω haute couture, χάλασε η κοινωνία.

«Hint 6: Αν δεν φας παγωτό από το Βάρσο είναι σαν να μην έχεις πάει καν στην Κηφισιά (κοντεύει τα 70 χρόνια λειτουργίας).»

Έλα πες την αλήθεια, δεν έχεις μπει μέσα έτσι; Γιατί είναι αδύνατο να μην προσέξεις τις ταμπέλες που λένε την χρονολογία που άνοιξε το μαγαζί…1892. Να κάνω τώρα σαν καλό σπασικλάκι τις πράξεις… μουμπλε μουμπλέ 2014-1892=122…ε εντάξει έπεσες 50κάτι χρόνια έξω… σιγά τώρα.

«Για να μην αφήσουμε το Κεφαλάρι στην απ’ έξω μπορούμε να πούμε ότι και εκεί θα βρεις να κάνεις πολλά. Από το να φας στα TGIF μέχρι και να κάνεις ναργιλέ στο Nargille. Το Escoba είναι εξίσου γνωστό και προτιμητέο μαγαζί. Κλείνει τα 20 χρόνια και εκτός από καφέ και ποτό έχει και Tex Mex και αμερικανική κουζίνα. Η πλατεία του Κεφαλαρίου αποτελεί κέντρο μαζώξεων ατόμων όλων των ηλικιών. Δεν είναι λίγος ο κόσμος που επισκέπτεται το Cash στο οποίο η διασκέδαση κρατάει μέχρι και πρωινές ώρες.
Στη Νέα Κηφισιά θα βρεις περισσότερο μέρη για φαγητό καθότι τα μαγαζιά που προσφέρονται για διασκέδαση είναι περιορισμένα.»

Γιατί οι Κηφισιώτες, οι καθαρόαιμοι όχι οι γιαλαντζί, διασκεδάζουν μόνο με ποτάρες και καφεδιές, στα εστιατόρια πάνε για να κλάψουν. Βέβαια τελευταία που πέρασα από εκεί σε μια ακτίνα 300 μέτρων παίζει να έχει και 30 διαφορετικά μαγαζιά, αλλά σε σχέση με το Μανχάταν, ναι είναι λίγο μίζερο!!!

Hint 7: Στο Sweet Habit της Νέας Κηφισιάς θα πετύχεις τον Εθνικό Σταρ, Ανδρεούλη Ευαγγελόπουλο να απολαμβάνει τον καφέ του (δεν ξέρουμε πώς τον πίνει). Και μόλις έκανα το καλύτερο κλείσιμο άρθρου έβερ.»

Δεν είμαι κακός άνθρωπος και δεν θα σου ευχηθώ να είναι αυτό το τελευταίο  σου άρθρο… έβερ… αλλά να μάθεις να εκτιμάς το βήμα που σου δίνεται και να μην ξεφτιλίζεις έναν ολόκληρο κλάδο εργαζομένων όταν αυτοαποκαλείσαι δημοσιογράφος και γράφεις τέτοια άρθρα με τόση προχειρότητα.

Όσο για το μέσο που σε φιλοξένησε τι να πω, πάντα υπάρχει τρόπος να με εκπλήσσει δυσάρεστα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν αλήθεια σας πληρώνει για όλα αυτά ή εκμεταλλεύεται τις χαζοφιλοδοξίες σας για προβολή και τους γονείς σας που συνεχίζουν να σας χαρτζιλικώνουν.

Εδώ η αρχική δημοσίευση του άρθρου: http://www.vice.com/gr/read/back-to-local-kifisia